Leerjaar 1 Periode 1 biomimicry

De inleiding

Hallo ik ben Siem ik heb een project gedaan die over biomimicry ging. Biomimicry is inspiratie uit de natuur halen en dat als oplossing voor een probleem gebruiken. Ik heb samen in een groepje gewerkt met Gijs, Tommy en Rolf. De opdrachtgever van dit project was Artis.

Het vooronderzoek

We hebben de opdracht gekregen om een strandtent, boothuis of een clubhuis te bouwen met behulp van biomimicry. We zijn eerst begonnen met het onderzoeken wat biomimicry nou eigenlijk is en hoe je het kon gebruiken voor een gebouw. We hadden eerst het idee om een huis met daar bovenop een schelp die open ging als er veel zonlicht was en dicht ging als het bewolkt was of het regende.

Onze oplossing

Uiteindelijk zijn we op het idee gekomen 'de Termietentent'. In de Termietentent hebben we een deel van de ventilatie van de termietenheuvel nagebootst. We wilden een strandtent met een bijna kosteloze ventilatie maken en daarom hebben we de ventilatie van de termietenheuvel nagebootst.

Het proces

Ik en mijn groepje hebben in het begin van het project een goede mindmap gemaakt. Daarna hebben we ook hele goede inspiratie opgedaan. Toen gingen we zelf eens kijken of iets konden bedenken en toen kwamen we op een huis met een schelp op het dak die opne en dicht kan en binnenin die schelp zaten zonnepanelen, maar die is het uiteindelijk niet geworden. We vonden dat het niet echt biomimicry was. Ik had wel nog een andere schets gemaakt van een huis die de ventilatie van de termietenheuvel had, maar die vonden we ook niet goed genoeg omdat we eigenlijk gewoon de termietenheuvel hadden nagemaakt. Net toen we dat hadden besloten was het herfstvakantie. We sproken af dat we allemaal een idee gingen proberen te bedenken in de herfstvakantie. Ik had eigenlijk het idee van de termietenheuvel verbetert. Het idee was namelijk om een heel klein deel van de ventilatie van de termietenheuvel gepakt en dat in de muren gedaan. In de duinen werkt dat namelijk het efficiënts. We hadden na de herfstvakantie twee ideeën waarvan we uiteindelijk mijn idee van de termietenheuvel hebben gebruikt. Toen gingen we de maquette bouwen en dat verliep in het begin helemaal niet goed, want we wilden met piepschuim een duin maken maar dat was te moeilijk. Toen heb ik in een m-uur O&O een hele duin gemaakt en toen waren we weer een beetje op schema. Daarna gingen we beginnen met het huis maken. Dat verliep ook heel goed want we hadden al heel snel de vorm van het huis klaar. Jammer genoeg hadden we toen een miscommunicatie en maakte iemand uit mijn groepje iets wat we helemaal niet nodig hadden en moesten we alles weer opnieuw uitleggen en dat kostte ons heel veel tijd. Gelukkig hebben we het uiteindelijk wel afgemaakt. Ons huis heet nu de 'Termietentent'.

Conclusie

Conclusie is dat we het in het begin heel goed deden en daarna wat inzakten, maar toen we eenmaal alles op een rijtje hadden ging het wel weer goed. We hebben uit eindelijk toch een maquette kunnen maken en de presentatie ging goed voor ons gevoel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb